PLAGIARISM FREE WRITING SERVICE
We accept
MONEY BACK GUARANTEE
100%
QUALITY

Hoofdonderwerp: drugs in de sport

Inleiding

We hebben voor het onderwerp drugsgebruik (in de sport) gekozen, omdat we meer willen weten over de effecten van drugs op het menselijk lichaam en wat voor schade dit een mens aan kan richten. Sporten spreekt ons beiden heel erg aan, vandaar dat we voor de combinatie drugsgebruik in de sport hebben gekozen. In de sport hoor je steeds meer over het gebruik van een drugs om de prestaties te verbeteren, zoals bijvoorbeeld EPO in het wielrennen. Wij willen gaan uitzoeken waardoor de drugs de prestaties van een mens kan verbeteren, maar vooral ook waarom sommige drugs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is ook een zeer actueel onderwerp, kijk maar naar bijvoorbeeld de verdediger vehicle Sevilla, Puerta, perish door gebruik truck EPO plots in mekaar zakte op het voetbalveld, zonder enig contact satisfied een tegenstander. Er kon ook meteen geconstateerd worden dat het om de drugs EPO ging. Door dit soort nieuws heeft het ons aangetrokken wat de drugs satisfied een lichaam kan doen en dit willen wij dus gaan uitzoeken.

Algemene informatie over drugs (doping) in sport

Waarom gebruiken sporters doping?

Het is voor een normaal mens erg belangrijk om een uitstekende conditie te hebben en dus voor topsporters helemaal. Zij moet keer op keer een topprestatie kunnen leveren. Dit doen sporters meestal door een evenwichtige balans truck corrosion, voeding en beweging. Als sporters dan doping toevoegen aan bijvoorbeeld hun voeding, dan heeft dit meestal een gunstig impact op hun prestaties. Maar hoe werkt expire doping nou eigenlijk? Sportprestaties, expire voor een groot deel zijn terug te voeren tot spierprestaties, vereisen een in optimaal verkerend spierstelsel dat ze op de juiste manier moet worden onderhouden. Hierbij heeft een scheikundig proces een grote invloed. De voeding die de spieren uit het bloed haalt bestaat voornamelijk uit suikers, fulfilled name druivensuiker. Deze suikers worden in de spieren verbrand tot melkzuur. Deze stof wordt beschouwd als een soort 'vermoeidheidsstof' pass away via de bloedbaan overal in het lichaam komt, en dus ook in de hersenen. Dit vermoeidheidsverschijnsel dient niet alleen om het wegspoelen van stofwisselingsproducten te bevorderen maar ook om rust te geven aan de lichaamscellen. Een sporter komt dan op het 'dode' punt en raakt volledig uitgeput en dreigt in elkaar te zakken. Er zijn echter ervaren topsporters expire weten dat ze dit 'dode punt' kunnen overwinnen. Dit doen ze door hun reserve-energie vrij te maken. Maar ook al kunnen sporters dit, er blijft altijd een moment in time wanneer de hersenen een einde maken aan onze inspanningen, dit doen de hersenen om het lichaam te behoeden tegen overbelasting. Dit is het moment in time waarop de doping sporters kan helpen. De meeste doping schakelt namelijk het alarmsysteem van de hersenen uit waardoor sporters langer door kunnen gaan. Als het alarmsysteem uitgeschakeld is wordt het lichaam enorm op de proef gesteld zonder dat je het voelt, want je voelt bijvoorbeeld geen pijn, duizeligheid en vermoeidheid. Ook de levensnoodzakelijke lichaamsreserves worden nu zonder waarschuwing opgebruikt, dit leid vaak tot vergiftigingsverschijnselen. De meeste dopinggevallen komen voor in het wielrennen en beroepsvoetbal. Het gebruik truck doping werd ontdekt doordat wielrenners of voetballers opeens morsdood neervielen, zonder enige doodsoorzaak. Dit kwam doordat de eerste doping nog niet echt goed was waardoor de sporters dus hun volledige reserves verbrandde. Doping kan ook heel negatieve psychische effecten hebben, zoals verslaving en depressie. Dit gebeurd doordat een sporter beseft dat hij zonder doping niet goed genoeg is.

Wat zijn de meest voor komende drugs in sport?

Je hebt verschillende soorten drugs perish voor verschillende dingen kunnen dienen, sommige drugs benvloeden je gevoelens, bijvoorbeeld marihuana. Andere dienen voor betere prestaties, deze drugs worden veel in de sport gebruikt, dit is echter strafbaar en het kan slecht aflopen, fulfilled bijvoorbeeld hartaanvallen.

Hieronder staan drugs die veel gebruikt worden in de sport, vanwege verbeterende prestaties van de sporter die de drugs gebruikt of heeft gebruikt.

-EPO (erytropotine)

-Anabolica

-Cocane

-(ARA)NESP

-HemAssist,

-Oxyglobine

-RSR-13

-Gentherapie

-Amfetamine

EPO (erytropotine)

Een truck de belangrijkste functies van bloed is het transporteren truck zuurstof door het lichaam. De rode bloedcellen in ons lichaam binden de zuurstof die tijdens de ademhaling wordt opgenomen. Het gedeelte dat het zuurstof bind heet hemoglobine. Hemoglobine is een roodgekleurd eiwit. EPO staat voor etytropotine, het bestaat uit een eiwitgedeelte en een koolhydraatgedeelte. EPO is een hormoon dat als functie het controleren en stimuleren van de productie vehicle rode bloedcellen in het beenmerg heeft. In het beenmerg zijn EPO cellen de voorstadia van rode bloedcellen. Het heeft twee belangrijke functies voor deze cellen: het bevorderen truck een snellere productie en het handhaven truck de levensvatbaarheid. Als er een tekort aan zuurstof in de weefsels is zorgt EPO ervoor dat er nieuwe, jonge rode bloedcellen gevormd worden. EPO reguleert dus de vorming vehicle rode bloedcellen in het beenmerg. Sporters gebruiken deze doping om een betere prestatie te kunnen leveren. Dankzij EPO kunnen ze meer zuurstof in hun bloed opnemen en dus langer presteren (ze verzuren minder snel) EPO wordt door het menselijk lichaam zelf aangemaakt, maar het kan tegenwoordig ook in laboratoria gefabriceerd worden. Het is alleen werkzaam als het ingespoten wordt. Als je EPO zou inslikken door middel vehicle een pil dan wordt het gewoon verteerd. Dan komt het dus niet in het bloed en is het dus ook niet werkzaam. Het effect van ingespoten EPO kan ongeveer drie maanden duren. EPO heeft ook nadelen. Het risico vehicle het toedienen van EPO is dat het bloed te stroperig en dik kan worden. Hierdoor loopt de sporter een verhoogd risico op een hartaanval, een beroerte of trombose. Dit is waarschijnlijk ook de doodsoorzaak truck de in het voorwoord genoemde Puerta. EPO wordt vooral gebruikt in de duurstort. Dus vooral in het wielrennen, zwemmen en in de loopsport. Het veroorzaakt zoals gezegd vooral een verbetering truck het uithoudingsvermogen, en niet vehicle de spierkracht. Bekende EPO-zondaars zijn Richard Virenque en David Millar, dit zijn bij de profwielrenners. Er zijn ook natuurlijke manieren om het result vehicle EPO te kunnen evenaren, bovendien hoeven hier ook geen injecties voor worden te gebruikt. Een vehicle de manieren om het op een natuurlijke manier maken is trainen op grote hoogte. Door de lagere hoeveelheid zuurstof in de lucht, stimuleert het lichaam de aanmaak truck extra rode bloedcellen. Dit gebeurt echter niet zoveel als EPO dat doet, het bloed wordt ook niet dikker. Een voordeel van deze methode is dat ook de longen en het hart sterker worden, dit komt door het trainen op hoogte. Ze moeten dan harder werken en worden dus krachtiger.

Anabolica

Anabolen zijn een drugs perish ervoor zorgt dat je spieren meer eiwitten aanmaken, waardoor de spieren sterker worden en in omvang toenemen, omdat ze veel sneller groeien. Deze medicine wordt gebruikt door sporters die hun spierkracht en explosiviteit willen vergroten. Daarom zal deze drug veel worden gebruikt in een sport waarbij veel spierkracht vereist is, zoals bijvoorbeeld weight training, rugby en boksen. Gebruikers vehicle anabolen, gebruiken ook diuretica (plaspillen), hierdoor verliezen ze gewicht. De reden dat dit door bijvoorbeeld boksers gebruikt wordt, is omdat ze dan in een lagere gewichtsklasse kunnen boksen. Bij sporters die anabolen gebruiken, moet je niet alleen aan de vechtsport denken, maar het wordt ook veel in de atletiek gebruikt, bij bijvoorbeeld sprinters of verspringers. Hun kunnen de explosieve kracht vooral gebruiken voor de korte afstanden. Het middel nandrolon (anabolica) zorgt ervoor dat je na een zware inspanning heel snel hersteld. Jaap Stam, Edgar Davids en Frank de boer zijn betrapt op gebruik van dit middel. Nandrolon komt ook vaak voor in voedingssupplementen, ze hadden als reden gebruikt dat het middel bij hun was aangetroffen, omdat ze 'vervuilde' voedingssupplementen hadden geslikt. Er zijn dus bepaalde voordelen vehicle anabolen, zoals een veel grotere kracht, wat zal leiden tot grotere spierkracht, grotere spiermassa. Maar de voordelen kunnen lang niet opwegen tegen de nadelen. Er zijn ontzettend veel bijwerkingen door het gebruik van anabolen.

Anabolen veroorzaken vierhonderd keer meer bijwerkingen dan alle medicijnen bij elkaar (titel truck een artikel)

Een paar vehicle de bijwerkingen zijn:

*haaruitval

*vaak en langdurige hoofdpijn

*verslechtering van de ademhaling

*borstontwikkeling (bij mannen)

*optreden truck levertumoren

*door een vergroting van de spiermassa, wordt het risico van spierbeschadiging aanzienlijk groter

*lagere stem

*grote kans op nierziektes (nierstenen)

*last vehicle de blaas, vaker naar toilet

*geen volledige botontwikkeling (bij onvolgroeide botten)

*vergrote kans op hartaandoeningen

*bijwerkingen m. b. t genitalin

*veel last vehicle acne

*psychische bijwerkingen zoals, agressie, depressie en slaapstoornissen ( meest voorkomende bijwerkingen)

Er zijn nog wel wat bijwerkingen, maar dit zijn de meest opvallende. Je ziet dus dat de voordelen lang niet zo groot zijn als de nadelen vehicle het gebruik truck anabolen. Je zou denken dat als je zo de nadelen op een rijtje zet amper gebruik wordt gemaakt vehicle deze medication. Dit is niet juist uit de onderstaande figuur kun je afleiden dat er wel degelijk wat gebruik gemaakt wordt van anabolen.

Anabolengebruik per leeftijd

Ook kun je afleiden dat er vanaf het 16e levensjaar het gebruik redelijk begint feet te nemen. Maar de leeftijdsgroep tussen de 18 en 26 maken verreweg het meeste gebruik truck anabolen. Na deze leeftijden neemt het gebruik flink af.

Cocane

De meeste mensen kennen cocane alleen als een recreatief middel maar het wordt echter ook gebruikt in de sportwereld. De meest voorkomende effecten van cocane zijn: een sterk opwekkend effect, het vergeten van je zorgen, je krijgt een energieboost, en je bent bijna gevoelloos (dus je voelt bijna geen pijn) Dus als sporters een grote prestatie moeten leveren kan het helpen om cocane te gebruiken.

(ARA)NESP, HemAssist, Oxyglobine en RSR-13

Deze drugs worden genoemd als de opvolgers van doping en hebben ongeveer dezelfde werking. Het zuurstoftransport wordt door EPO verbetert en ook door bovengenoemde drugs, dat hebben ze attained elkaar gemeen. Een nieuwe methode is het toedienen truck bloeddoping, hierbij wordt bloed, rode bloedcellen of verwante bloedproducten bij de sporter genjecteerd.

Gentherapie

Sporters zouden ook gentherapie kunnen gebruiken om hun lichaam te herconstrueren voor prestatieverbetering. In de tabel hieronder staan enkele genen die de sportprestaties zouden kunnen verbeteren.

Amfetamine (quickness)

Amfetamine is een synthetische medication, het is beter bekend als speed. Amfetamine is zeer verslavend, vooral omdat mensen lusteloos worden als ze het niet gebruiken. Het werkt stimulerend en zorgt dat je slapeloos wordt. De lust tot eten of drinken expression minder, daardoor werd het vroeger nog gebruikt als vermageringsmiddel maar tegenwoordig is het verboden.

Amfetaminegebruik kan leiden tot ernstige lichamelijk problemen zoals hart en leverfalen. Het heeft ook psychische bijeffecten, je kunt er paranode van worden.

Amfetamine is een zogenaamd sympathicomimeticum; het bootst de werking van het sympathische zenuwstelsel na. In het sympathische zenuwstelsel werken belangrijke neurotransmitters als noradrenaline en adrenaline. Amfetamine zorgt ervoor dat deze stoffen extra veel vrijkomen. De activering truck het sympathische zenuwstelsel vindt normaalgesproken plaats bij gevaar of spanning. Het lichaam moet dan snel kunnen reageren, de stofwisseling is dan even minder belangrijk en het hongergevoel verdwijnt.

Als je amfetamine gebruikt, krijg je dus veel energie, ga je veel praten en kun je last hebben truck onwillekeurige bewegingen vehicle het lichaam. Men zweet ook meer en kan hoofdpijn krijgen. Het wordt dus als doping gebruikt omdat je er meer energie van krijgt.

Waar komt het woord 'doping' vandaan?

Het woord doping is afkomstig uit Engeland. In Zuid-Oost Afrika werd een sterke drank gebruikt als een stimulerend middel, deze drank heette 'dop'. In 1889 komt het echte woord doping voor het eerst voor in een Engels woordenboek.

Methodes toediening doping

Doping kan op verschillende manier worden toegediend. Wij laten hier een aantal methodes zien hoe men de doping in het lichaam krijgt.

Bloeddoping

Als een sporter bloeddoping wil gebruiken dan laat hij zes tot twaalf weten voor de wedstrijd bloed aftappen. Het gevolg hiervan is dat ze gaan trainen fulfilled een kleiner bloedvolume. Op de dag vehicle de wedstrijd laten de sporters hun eerder afgetapte bloed weer inbrengen door middel van een infuus. Dankzij dit 'nieuwe' bloed neemt het bloedvolume en het hemoglobinegehalte in het bloed toe. Hierdoor kunnen de sporters meer zuurstof opnemen en hebben ze dus een groter uithoudingsvermogen. Het is natuurlijk niet zo gek dat bloeddoping vaak bij duurlopers wordt aangetroffen. Het is ook mogelijk om donorbloed te gebruiken in plaats van het eigen bloed, het nadeel hiervan is echter dat er een risico is op virusinfecties, allergische reacties en afstoot reacties. De algemene bijwerkingen van bloeddoping zijn: bloedstolsels, koorts en koude rillingen.

Farmacologische, chemische en fysieke manipulatie

Farmacologische, chemische en fysieke manipulatie dienen ervoor om de betrouwbaarheid vehicle de tijdens de dopingcontrole afgenomen urine te benvloeden. Een voorbeeld hiervan is het afgeven van oude of andermans urine, of het toevoegen vehicle stoffen aan de afgegeven urine. Ook het gebruik vehicle epitestosteron, dat het gebruik van testosteron verhult en diuretica vallen onder deze groep. Het IOC stelt manipulatie truck een dopingcontrole gelijk aan het gebruik vehicle doping.

Waarom is doping slecht?

* Doping is oneerlijk. Bij een echte wedstrijd gaat het erom wie de beste, sterkste of snelste is. Als er dan doping wordt gebruikt door een paar sporters, dan worden de niet-dopinggebruikers de dupe. Er is dan geen gelijke kans meer.

* Doping kan gevaarlijk zijn. Dat zien we doordat sommige dopinggebruikers een wedstrijd niet overleven. Het lichaam wordt door de doping zo erg uitgeput en vergiftigd dat dit tot gevaar kan leiden.

* Doping kan ook andere sporters in gevaar brengen. Als er bijvoorbeeld een wielerrenner ten val komt door zijn dopinggebruik, kunnen heel veel andere renners ten val komen als ze over de desbetreffende renner heen vallen

Controles

Sporters en doping, het lijkt nooit op de houden. De sporters en organisaties/sponsors hebben er natuurlijk dagelijks mee te maken. En de jacht naar dopinggebruikers is heviger dan ooit. Wat spookt de sporter uit, ook als hij alleen maar traint. En wat doet de sporter dan? De sporters zelf huiveren, waar blijft hun level of privacy? Zijn ze bij voorbaat al verdacht? Maar de dopingjagers kennen geen genade. Ze verzinnen telkens nieuwe listen.

In de topsport willen dopingcontroleurs altijd weten waar een atleet zich bevind, zo kunnen ze hem onverwachts controleren. Dat is nodig, omdat doping vaak tijdens trainingsperioden wordt gebruikt om conditie en kracht op te bouwen. De dopingcontroleurs hebben als doel dat de topsport dopingvrij wordt en dat er gelijke regels komen voor sporters in alle landen. Veel sporters vinden de strenge meldregels maar niets en vinden de controles een inbreuk in hun privacy. Dat er ook veel gecontroleerd wordt in voetbal en hockey vinden de beoefenaars maar raar. Zij vinden dat het meer moeite kost dan dat het oplevert.

Er is wel een plan dat sporters zelf mogen bepalen welk uur vehicle de dag ze beschikbaar zijn voor controles. De controleurs vinden dit een redelijk compromis, waar de sporters goed mee zouden kunnen leven. Als een sporter dit ook niet wil heeft hij een probleem. Bescherming vehicle privacy is belangrijk, maar het gaat ook om de schone sport.

Als je naar dopingcontroles kijkt is er wat betreft het aantal dopingcontroles doorgaans een groot verschil tussen 'dopinggevoelige' en andere sporten. Dit blijkt uit een ronde langs dertig topsporters. Schaatsen en wielrennen steken er in Nederland fulfilled kop en schouders bovenuit als het gaat om de meeste controles. Bij de meest dopinggevoelige sporten spelen zaken als uithoudingsvermogen en kracht vaak een doorslaggevende rol. Prestatiebevorderende middelen hebben, zo blijkt uit onderzoek, hebben daar meer effect dan in de zogenoemde spelsporten of behendigheidssporten waar zaken als inzicht en techniek geregeld doorslaggevend zijn. Het blijkt dat wielrenners gemiddeld twintig keer per seizoen gecontroleerd worden, dit gebeurd dan meestal rond wedstrijden. Ook als een topsporter bijvoorbeeld wereldkampioen is kan hij veel meer controles verwachten. Een goed voorbeeld truck een sporter expire vorig seizoen enorm veel gewonnen heeft is de schaatser Sven Kramer. Hij zegt dat hij vorig seizoen zo ongeveer vijfentwintig keer gecontroleerd is!

Behalve voor wielrennen en schaatsen gelden ook atletiek en zwemmen als dopinggevoelige sporten. Zij zijn na de wielrenners en schaatsers de sporters expire het meest gecontroleerd worden. Ook in deze sporten geldt dat hoe dichter een atleet de wereldtop nadert, hoe vaker de controleur langskomt. Na deze sporten volgt het voetbal als meest geteste sport, maar hier verschilt het aantal checks per individuele sporter. Ajacied George Ogararu zegt dit jaar twee keer gecontroleerd te zijn, terwijl Klaas-Jan Huntelaar in zijn hele loopbaan slechts vier keer een plas heeft moeten inleveren.

De controleurs

* De Nederlandse Dopingautoriteit, in Capelle aan de IJssel, voerde vorig jaar 2. 825 controles uit. De kosten daarvan bedroegen meer dan 780 duizend euro.

* De Dopingautoriteit controleert een groep sporters vehicle 59 bonden, waarbij het niveau (nationale top) het criterium is: vehicle biljart tot voetbal.

* Sporters perish een Nederlandse controleur treffen, hebben altijd iemand tegenover zich expire in dienst is vehicle de Dopingautoriteit. Maar de opdrachtgever is niet altijd hetzelfde. Verreweg de meeste controles (2. 211 in het jaar 2006) hebben plaats in het kader van het nationale antidopingprogramma, gefinancierd door de sportkoepel NOC*NSF.

* Daarnaast krijgt de Dopingautoriteit ook vehicle (internationale) sportfederaties opdrachten. In het jaar 2006 gebeurde dat in totaal 614 keer. De Dopingautoriteit voerde in 2006 uitsluitend urinecontroles uit. Dat gebeurde in 33 procent truck de gevallen rondom trainingen of bij sporters thuis. Tegen 52 sporters (41 mannen en 11 vrouwen) werd een zaak aanhangig gemaakt wegens overtreding truck de reglementen. De krachtsporten waren daarin het best vertegenwoordigd als het ging om prestatiebevorderende middelen. Vijf rugbyers hadden in hun urine sporen expire wezen op het gebruik truck cannabis, cocane of amfetamine. In totaal werden twaalf sporters betrapt op het roken truck een jointje, drie op het gebruik truck cocane.

* Soms zijn er in Nederland ook buitenlandse dopingcontroleurs actief. Die werken voor de mobiele brigades van de internationale sportfederaties.

* Naast de NOC*NSF (internationale) sportfederaties kunnen ook particuliere organisaties opdracht geven tot controles. Het bekendste voorbeeld daarvan is de organisatie van de Ronde truck Frankrijk (Tour de France). In Nederland onderwerpt onder meer de Rabo-wielerploeg zijn renners aan dopingcontroles.

Ons onderzoek: Interviewen vehicle bepaalde sportmensen

Om verder in te gaan op het gebruik vehicle doping in de sport gaan we een paar verschillende interviews opnemen bij verschillende sporters, zodat we dieper ingaan op het gebruik vehicle drugs in verband satisfied de sport. Ook willen we meer te weten komen over de ervaringen die sporters opdoen in hun sport, gedurende hun loopbaan. Door verschillende type sporters te ondervragen kunnen we de verschillen in het drugsgebruik in een bepaalde tak vehicle de sportwereld onderzoeken. Zo komen we bijvoorbeeld tot de conclusie dat er in het wielrennen meer gebruik gemaakt wordt van drugs dan in de atletiek. De verschillende interviews vergelijken we dan en hieruit kunnen we weer bepaalde dingen afleiden.

Interview voor profielwerkstuk 'Wat is de invloed van doping in sport'

Beste Jack vehicle Hulten,

Wij (Jasper Kerstes en Bob van Asten) moeten voor university een profielwerkstuk maken. Hiervoor moeten we ook onderzoek doen, dit doen we door middel van interviews. Het onderwerp is drugs (doping) in sport. We interviewen U omdat we dit onderwerp willen bekijken vanuit verschillende takken van sport. We vragen U om de vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden.

1. Hoelang fluit u al?

'Ik fluit vanaf sinds augustus 1987 amateurs en betaald voetbal vanaf 1 juli 1992'

2. Wat zijn de mooiste momenten uit uw fluitcarriЁre?

'De wedstrijden pass away ik het mooist vond om te fluiten waren:'

- Ajax - PSV (Johan Cruyf schaal 2002)

- FC Viking - Chelsea (Uefa Cup 2002)

3. Wat vind u truck dopinggebruik in sport in het algemeen, en in het voetbal?

'Degene die betrapt worden op dopinggebruik moeten voor hun leven geschorst worden. '

4. Weet u ervan dat er soms doping gebruikt wordt in het voetbal? (vooral cocane en EPO, aan EPO is de Spaanse international Antonio Puerta aan overleden)

'Ik heb dit via de marketing inderdaad vernomen, ik vind het erg triest maar toch ook 'eigen schuld dikke bult. '

5. Heeft u wel eens meegemaakt of gedacht dat een voetballer dopingmiddelen gebruikt heeft tijdens een wedstrijd?

'Nee, dit heb ik nog nooit meegemaakt. '

6. Weet u wat u moet doen als een speler zijn bewustzijn verliest tijdens een wedstrijd?

'Ja, ik ben zelf opgeleid als BHV-er fulfilled cursus reanimatie. Echter ik zal zeker de wedstrijd meteen stoppen en er spoedig een arts bijhalen, dat zijn immers de specialisten. '

7. Snapt u dat veel sporters tegenwoordig snel doping gebruiken?

'Nee, je gaat in de sport een uitdaging fulfilled jezelf aan, dat wil zeggen found je eigen lichaam. Hard werken (trainen) en gezonde voeding zijn de enige juiste bouwstenen, dus ik vind doping gebruik onnodig en niet eerlijk. '

8. Kent u de gevolgen die sommige soorten doping kunnen hebben?

'Ik heb er wel eens een tv-programma over gezien. De gevaren zijn duidelijk aanwezig dus moet dit al meer dan een voldoende waarschuwing zijn om er niet aan te beginnen!'

9. Vind u dat voetballers vaker gecontroleerd moeten worden op gebruik van doping? Dit gebeurd namelijk nog niet veel.

'Ik weet dat dit inderdaad niet veel gebeurd, wat mij part mogen profvoetballers na elke wedstrijd gecontroleerd worden. '

10. Vind u dat sommige doping gelegaliseerd moet worden, of moeten alle stimulerende middelen verboden worden?

'Ik zou het liefst zien dat alle doping verboden wordt. Er moet ervoor gezorgd worden dat topsport puur natuurlijk blijft. '

11. EPO is een middel dat ervoor zorgt dat bloed meer zuurstof kan opnemen, en is in kleine doseringen niet gevaarlijk. Vind u dat iemand satisfied een slechte conditie EPO zou mogen gebruiken?

'Nee, in geval truck een slechte conditie moet je of harder trainen of anders niet deelnemen in competitieverband. '

Interview voor profielwerkstuk 'Wat is de invloed vehicle doping in sport'

Jef van vliet, begeleider internationale scheidsrechters.

Hoelang fluit u gefloten?.

'Ik heb gefloten vehicle 1969 tot 1997, waarvan de laatste 15 jaar in het betaalde voetbal. '

Wat doet u nu precies in de voetbal wereld?

'Op dit second ben ik docent opleidingen scheidsrechters, ik beoordeel de scheidsrechters in het betaalde voetbal en daarnaast begeleid ik de scheidsrechters bij internationale wedstrijden in Nederland. '

Wat zijn de mooiste momenten uit uw fluitcarriЁre?

'De 4 jaar welke ik als internationaal scheidsrechter heb gefungeerd en daarnaast o. a. de bekerfinale Ajax-Heerenveen in 1996. '

Wat vind u van dopinggebruik in sport in het algemeen, en in het voetbal?

'Doping hoort niet in de sport thuis. '

Weet u ervan dat er soms doping gebruikt wordt in het voetbal? (vooral cocane en EPO, aan EPO is de Spaanse international Antonio Puerta aan overleden)

'Dat is iets wat je niet hard kunt maken, maar zal zeker wel voorkomen. '

Heeft u wel eens meegemaakt of gedacht dat een voetballer dopingmiddelen gebruikt heeft tijdens een wedstrijd?

'Niet zelf meegemaakt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurd. '

Weet u wat u moet doen als een speler zijn bewustzijn verliest tijdens een wedstrijd?

'Ja dat weet ik, daar zijn standaard afspraken over. '

Snapt u dat veel sporters tegenwoordig snel doping gebruiken?

'Ik snap dit niet, sport hoort zuiver te zijn, dus zonder doping. '

Kent u de gevolgen die sommige soorten doping kunnen hebben?

'Jazeker, kijk maar naar Maradonna, wat is er over van de sportman?'

Vind u dat voetballers vaker gecontroleerd moeten worden op gebruik vehicle doping? Dit gebeurd namelijk nog niet veel.

'In het Nederlandse betaalde voetbal phrase er wekelijks gecontroleerd, en zeker bij internationale wedstrijden. '

Vind u dat sommige doping gelegaliseerd moet worden, of moeten alle stimulerende middelen verboden worden?

'Binnen elke sport dan ook moeten stimulerende middelen verboden worden. Sport hoort clean te zijn, anders is het natuurlijk niet eerlijk. '

EPO is een middel dat ervoor zorgt dat bloed meer zuurstof kan opnemen, en is in kleine doseringen niet gevaarlijk. Vind u dat iemand found een slechte conditie EPO zou mogen gebruiken?

'Nee, dan moet een sporter maar gewoon niet meedoen of meer trainen want sport hoort clean te zijn zoals ik bij de vorige vraag al zei. '

Interview voor profielwerkstuk 'Wat is de invloed van doping in sport'

Interview attained Michel Stolker, een oud-profwielrenner.

Wij (Jasper Kerstes en Bob vehicle Asten) moeten voor institution een profielwerkstuk maken. Hiervoor moeten we ook onderzoek doen, dit doen we door middel van interviews. Het onderwerp is drugs (doping) in sport. We interviewen U omdat we dit onderwerp willen bekijken vanuit verschillende takken vehicle sport. We vragen U om de vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden.

Wat zijn uw grootste sportprestaties?

- 7e In de ronde truck Spanje (22 dagen)

- Winnaar truck de Midi Libre (meerdaagse wielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk) in 1962.

'Hier reed ik dankzij een enorm goede vorm het peloton op 20 minuten en werd ik niet teruggepakt en reed vele tegenstanders eraf'

- Etappes in de Ronde vehicle Itali en in de Ronde vehicle Spanje.

- Drie deelnames aan de Tour de France (1956, 1957 en 1962)

'Ik was vooral 'knecht' in de meeste ploegen (dit betekent dat hij vooral voor de toppers is zijn ploeg moest rijden) 'Dit deed ik vooral voor Jacques Anquetil, wat perish man kan was echt onvoorstelbaar! Topsport is ontzettend zwaar, als je goed wilt rijden moet je enorm veel trainen, hierdoor verminder het sociale contact heel erg. '

Heeft u veel overwinningen geboekt in uw carriЁre als profwielrenner?

'Ik heb in de Ronde truck Lombardije het bergklassement gewonnen, de Midi Libre en vele andere koersen. In totaal heb ik 25 koersen gewonnen, waarvan 20 zonder doping gebruik en 5 met. '

Hoeveel jaar heeft u als profwielrenner gereden en voor welke ploegen?

'Ik heb 11 jaar als prof gefietst in de volgende ploegen':

· 1956 - Locomotief-Vredestein

· 1957 - Locomotief-Vredestein

· 1958 - Magneet-Vredestein

· 1959 - Magneet-Vredestein

· 1960 - Helyett-Fynsec-Leroux

· 1961 - Helyett-Fynsec-Hutchinson

· 1962 - Saint-Raphael-Helyett

· 1963 - Saint-Raphael-Gitane

· 1964 - KAS-Kaskol

· 1965 - Fyffes

· 1966 - Willem II-Gazelle

Wat vindt u vehicle de vele dopingschandalen in de head to vehicle de laatste jaren?

'Het is een grof schandaal hoe het nu gaat in de wielerwereld, ik zal een voorbeeld geven. Toen Jan Ullrich uitging in een discotheek waar wel 2000 mensen waren, werd hij gepakt op verdenking van drugs/doping gebruik. Dus alleen Ullrich terwijl ruim de helft vehicle de aanwezige doping gebruikte, dit vind ik echt niet kunnen. Ik wil overigens wel zeggen dat de Tour de France goed te rijden is zonder doping. Het is eigenlijk ook triest als je naar de medische wereld kijkt, tegenwoordig schrijven doctoren enorm veel middelen uit, je krijgt overal wat voor. Maar wielrenners mogen eigenlijk niets hebben. '

'Wat ik ook bijna zeker weet is dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt, hij werd in 1993 wereldkampioen en kreeg in 1996 teelbalkanker. Hoe kan iemand perish zo jong is nou teelbalkanker krijgen? Ik denk dat het komt omdat hij grote hoeveelheden doping kreeg. Er zijn zoveel dingen waardoor je beter gaat rijden, ik noem anabolen en hormoonpreparaten. Doping is heel verleidelijk, vaak is de pakkans klein (vooral vroeger) dus dan gebruikte je doping. Vooral het vele geld heeft de sport naar de klote geholpen. '

Wat vindt u vehicle dopinggebruik in het algemeen?

'Als je naar sporters in het algemeen kijkt, vooral in het voetbal, zijn ze enorm gespierd en erg groot. Ik denk niet dat dit alleen komt door training, ze moeten wel wat gebruiken, waarschijnlijk zijn het anabolen. Het grote geld dat er tegenwoordig in de topsport rondgaat doet rare dingen found mensen. Ik zal hier ook een voorbeeld van geven. Jaren geleden werden er een heleboel sporters aangesproken. Zij kregen een vraag voorgeschoteld gekregen: Ik kan vehicle jou een olympisch kampioen maken, maar dan moet je wel enorm veel pillen waar je binnen 5 jaar truck dood kunt gaan, zou je het doen? Deze vraag werd door 72% beantwoord found ja! Dit zegt toch wel iets over hoe graag mensen willen winnen en waarom ze naar doping grijpen. Het is geen goede zaak maar veel sporters kijken vooral naar de voordelen. '

Gebruikte u veel stimulerende middelen (geen doping) maar drankjes, suikers en dergelijke in uw carriЁre?

'Ja, dit moet wel want dat is essentieel. Ik at tijdens mijn wielercarriЁre veel rijstevla, glucosetabletten, bananen en heel veel suiker. Je moet wel veel eten anders red je het niet en kun je niet meer verder, je kunt namelijk de hongerklop krijgen. Dan wordt alles zwart en ben je niet meer in staat om fatsoenlijk te rijden. '

Wat heeft u allemaal meegemaakt achieved doping tijdens uw prof wielercarriЁre?

'Wij kregen veel spullen aangeboden maar er werd zelden of nooit gecontroleerd. Ik heb in mijn carriЁre niet meegemaakt dat renners bewusteloos raakte of overleden door doping. '

Heeft u er wel eens aan gedacht zelf doping te gebruiken en zo ja waarom en wat voor soort doping?

'Ja, ik wilde beter presteren daarom heb ik doping gebruikt. Iedere profsporter wil zo goed mogelijk presteren, dit ten koste van bijna alles. Je leeft echt als het ware voor je sport, de leftovers komt pas op de tweede plaats. Ik heb niets over mijn dopinggebruik te verbergen, ik vind het juist goed dat ik het eerlijk toegeef. De mensen weten het toch al dus waarom zou ik erover liegen'.

Heeft u er vaak over nagedacht wat doping allemaal voor erge dingen satisfied zich mee kan brengen?

'Ik heb zeker wel over de nadelen nagedacht, maar als je bepaalde dingen weinig doet en het de baas blijft, zullen er weinig gevolgen kunnen plaatsvinden. Mensen pass away er dood aan zijn gegaan hebben gewoon regelmatig gebruik gemaakt van de doping en zijn er als het ware verslaafd aan geraakt, met als gevolg de dood. '

Vindt u de zware straffen tegen dopinggebruik terecht?

'Dit hangt helemaal van de situatie af. Er kan bijvoorbeeld een renner worden gepakt op dopinggebruik of verdovende middelen, terwijl deze er niks mee te maken possessed. Dat er bijvoorbeeld bij het uitgaan wat in z'n drankje is gedaan. Deze situatie zal nooit bewezen kunnen worden en ik zou het niet terecht vinden dat de renner een zware straf zou krijgen. Als een renner gepakt wordt op het gebruik van doping kan deze een jaarsalaris inleveren, dit gaat ook te ver. Ook wordt het gebruik vehicle doping zo streng gecontroleerd dat de sporter geen personal privacy meer heeft. Ze moeten overal verantwoording voor afleggen door te bellen waar je heen gaat en hoe laat je terug bent enz. De eerste keer op betrappen vehicle doping zou ik 3 maanden schorsing terecht vinden, bij de tweede keer mag de sporter wat mij betreft wel een stuk zwaarder aangepakt worden'.

Bent u zelf wel eens gecontroleerd op doping?

Ja, ik ben een keer gecontroleerd. Dit is at Belgi, 1966. In perish tijd werd er nog amper op dopinggebruik gecontroleerd. '

Vind u dat sommige doping gelegaliseerd moet worden, of moeten alle stimulerende middelen verboden worden?

'Ja, in mijn tijd als wielrenner was cafene verboden (tot 2004), het is nu dan ook legaal geworden. Sommige pijnstillers expire verboden zijn, terwijl sommige mensen expire echt nodig hebben. Een voorbeeld is dat je ook snel ziek wordt van een berg, waar de temperatuur al gauw rond het vriespunt ligt. Eenmaal beneden is het weer 30 graden Celsius. Zo ben je natuurlijk vatbaarder voor verkoudheden enz. Sommige middelen pass away helpen deze verkoudheid te verhelpen, mogen ook niet gebruikt worden. Dit soort middelen zouden van mij dus wel gelegaliseerd mogen worden'.

EPO is een middel dat ervoor zorgt dat bloed meer zuurstof kan opnemen, en is in kleine doseringen niet gevaarlijk. Vind u dat iemand found een slechte conditie EPO zou mogen gebruiken?

'Doping kan een mensenlichaam sterker maken, wat de meeste mensen vergeten, is dat je lichaam zeker wel een bepaalde kracht moet hebben die door middel van een bepaald soort doping geactiveerd wordt en krachtiger. Als je een bepaalde kracht niet in je hebt zal de doping ook weinig impact op je hebben. Het komt er dus op neer dat je vehicle jezelf al sterk moet zijn om echt extra veel kracht op te doen door middel truck doping. ' Mensen found een slechte conditie zouden dus niet eens mee moeten doen en EPO eigenlijk ook niet gebruiken, omdat het toch niet echt tot uiting zal komen. '

'Sport is hartstikke gezond. Je doet het meestal naast university. Maar je moet te veel, vooral als je opleid. Op te jonge leeftijd wordt er topsport en teveel regels toegepast. Teveel trainen en opleiden'

Interview voor profielwerkstuk 'Wat is de invloed vehicle doping in sport'

Interview met Jack Beekers, hardloper en trainer bij Achilles Etten-Leur.

Beste Jac Beekers,

Wij (Jasper Kerstes en Bob vehicle Asten) moeten voor university een profielwerkstuk maken. Hiervoor moeten we ook onderzoek doen, dit doen we door middel truck interviews. Het onderwerp is drugs (doping) in sport. We interviewen U omdat we dit onderwerp willen bekijken vanuit verschillende takken vehicle sport. We vragen U om de vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden.

Hoelang doet u al aan hardlopen?

'Ik loop al dertien en een half jaar hard. '

Wat is de beste prestatie vehicle uw carriЁre?

'De 10 km in een tijd van 0. 36. 32'

Wat vind u vehicle dopinggebruik in sport?

'Slecht voor de gezondheid vehicle de sporter zelf, onsportief richting de medelopers en je brengt je sport in diskrediet. '

Gebruikt u zelf wel eens stimulerende middelen(geen doping)? (sportdrankjes, suikers)

'Ik gebruik geen doping, ik gebruik na afloop van een zware inspanning Isostar om de tekorten weer aan te vullen. '

Heeft u wel eens van dichtbij meegemaakt dat iemand doping gebruikt?

'Nee, ik heb dit nog nooit meegemaakt. '

Vind u het terecht dat dopinggebruikers lange schorsingen krijgen?

'Wanneer het duidelijk is dat er verboden middelen zijn gebruikt moet er nog zwaarder worden gestraft. Voor een amateur-sporter is het moeilijk te achterhalen of er bijv. in neusdruppels zaken voorkomen perish als doping worden aangemerkt. Je pakt hiervoor bij een neusverkoudheid bij het Kruidvat een squirt zonder daarbij op te letten wat er precies inzit. Men kan je hierop ook niet antwoorden in de winkel of er middelen in zitten expire ergens op een verboden lijst staan. '

Vind u dat sommige doping gelegaliseerd moeten worden, of moeten alle stimulerende middelen verboden worden?

'Alle stimulerende middelen moeten worden verboden. Het is moeilijk om een grens te trekken bij allerlei vitaminepreparaten wat het lichaam wel nodig heeft en wat niet. Welke preparaten worden wel aangemerkt als doping en welke niet. '

Wat vind u truck de stelling: 'geld maakt topsport kapot'?

'De grote bedragen maken de topsport kapot. Geld is echter wel nodig om topsport te bedrijven. De straffen bij overtredingen moeten veel zwaarder worden, maar worden vaak afgedaan fulfilled het feit dat je aan het brood komt truck de topsporter. De topsporter moet daar maar eerder aan denken. '

EPO is een middel dat ervoor zorgt dat bloed meer zuurstof kan opnemen, en is at kleine doseringen niet gevaarlijk. Vind u dat iemand achieved een slechte conditie EPO zou mogen gebruiken?

'Naar mijn mening mag dit niet. Iemand met een slechte conditie moet dit weer opbouwen langs de natuurlijke weg. Wanneer blijkt dat er door een sportarts geconstateerd is dat er allerlei tekorten, bijv. ijzer, zijn moeten deze kunnen worden aangevuld attained de reguliere middelen.

Elke sportarts moet onder controle staan van het bevoegde gezag. Een sportarts zoals Fuentes in Spanje moet worden geweerd door alle sportbonden. Ook de atleten moeten verbod krijgen truck consultering truck "dit soort artsen".

Krantenartikelen

Na onze interviews willen we nog enkele artikelen belichten waarin dopinggebruik naar voren komt. Hieronder enkele voorbeelden:

Uit dit bericht blijkt dat er vaak niet aangetoond kan worden of sporters doping hebben gebruikt. In dit bericht blijkt dat topsprintster Marion Jones THG heeft gebruikt, deze anabool kon niet aangetoond worden, omdat bij de test deze doping verdampte. Tevens wist Jones zelf niet dat ze doping gebruikt heeft, maar ze kreeg het van een ander, namelijk van haar trainer in aanloop, Graham. Zo zie je maar dat de sporter niet altijd de schuld heeft aan dopinggebruik voor betere prestaties. De trainer zal waarschijnlijk op het geld uitgegaan zijn, als Olympisch kampioen krijg je immers veel geld en aandacht.

Uit dit artikel kunne we opmaken dat doping vanuit elke hoek de sport kan benvloeden. Mensen pass away niks met sport te maken hebben kunnen toch via een omweg invloed uitoefenen op de sport. Waarschijnlijk zal het weer gaan om een ding en dat is geld. Kortom sport wordt wel degelijk verpest door geldzaken.

Uit dit bericht kunnen we concluderen dat er in de dopingwereld veel moeite gedaan wordt om nieuwe doping te maken expire bijna niet aan te tonen zijn. Rasmussen wordt beschuldigd vehicle gebruik op dynepo, dit is een bloeddoping dat precies lijkt op EPO. Het is gemaakt uit menselijke cellen en daardoor is het nauwelijks te onderscheiden vehicle lichaamseigen cellen. De werking truck EPO hebben we al in ons profielwerkstuk uitgelegd, het zorgt er namelijk voor dat er meer rode bloedcellen worden aangemaakt en dus ook meer zuurstof in het lichaam opgenomen kan worden. Zo zie je maar weer dat mensen erg stiekem doen over het gebruik van doping, ze willen immers beter worden zonder dat ze beschuldigd worden van dopinggebruik. Dit kan namelijk het einde betekenen van hun carriЁre.

Hier zie je heel duidelijk een ander result van doping op de sportwereld. Olympische sporters moeten doorgeven om de twee uur waar ze zijn. Dat is natuurlijk een schending vehicle hun privacy en de meeste zijn hier ook niet blij mee. Maar als de sporters afwezig zijn bij een controle wordt deze genoteerd als positief, dit is wel erg streng. Sporters staan natuurlijk ook wel eens great in het verkeer, of weten de weg niet in Peking waardoor ze te laat in het Olympisch kamp kunnen arriveren. Ook worden sporters door hun omgeving gewantrouwd, omdat ze zovaak gecontroleerd worden lijken ze namelijk schuldig. De sporters zelf hopen dat deze twee uur regeling snel veranderd wordt want het is gewoon niet te doen. Ze zijn ook wel tegen doping maar zulke intensieve controles zijn ook weer een beetje te veel van het goed. We kunnen dus concluderen dat de doping en dopingcontroles de privateness vehicle veel topsporters beperkt.

Conclusies onderzoek

Invloed doping in sport

Doping maakt sport oneerlijk

Dat doping zorgt voor een oneerlijke sport is wel duidelijk. Mensen expire doping gebruiken kunnen meestal betere prestaties leveren dan sporters perish dopingvrij zijn. Het is overigens niet zo dat als je doping gebruikt je ineens erg goed word in een bepaalde sport. Je moet er natuurlijk wel talent voor hebben anders helpt doping natuurlijk niet. Ik zal even in een kort lijstje weergeven wat de effecten zijn van veel voorkomende doping.

- EPO (erytropotine) zorgt ervoor dat je bloed meer zuurstof kan opnemen. Hierdoor neemt het uithoudingsvermogen vehicle een sporter aanzienlijk bottom.

- Anebolica is een doping pass away ervoor zorgt dat je spieren meer eiwitten maken, hierdoor worden de spieren sterker en groter. Deze doping wordt vooral gebruikt door sporters die hun spierkracht en explosiviteit willen vergroten.

- Amfetamine (velocity) is een synthetische doping. Het is zeer verslavend, vooral omdat mensen lusteloos worden als ze het niet gebruiken. Het werkt stimulerend en zorgt ervoor dat je slapeloos wordt.

- Gentherapie is redelijk nieuw. Sporters zouden het kunnen gebruiken om hun lichaam te herconstrueren voor prestatieverbetering.

Je ziet dus duidelijk dat deze middelen zorgen voor betere prestaties. Daarom is het erg aantrekkelijk om doping te gebruiken maar het is natuurlijk niet goed voor het lichaam vehicle de sporter zelf.

Niet alle sporters zijn hetzelfde

Elk mens is anders en dat is de topsport nu eenmaal ook zo. De een is beter in rennen de ander heeft een geweldig inzicht en ga zo maar door. In het menselijk lichaam is het precies hetzelfde. De ene mens maakt meer erytropotine aan dan het ander, en iemand anders heeft weer meer hormonenproductie. Deze zaken kunnen leiden tot een positieve dopingtest terwijl een sporter niet eens doping heeft gebruikt. Hier wordt weinig rekening mee gehouden en sporters kunnen hierdoor in de problemen komen. Want door een positieve test kunnen ze vaak flinke straffen krijgen. Het is dus erg belangrijk dat topsporters goed weten hoe hun eigen lichaam werkt.

Weinig privacy

Een extern effect truck de doping in de sportwereld is de schending vehicle privacy truck vele topsporters. Doordat er de laatste jaren zoveel dopinggebruik voorkomt zijn de sportbonden als de dood voor dopinggebruik. Het zorgt namelijk voor een oneerlijke strijd en dit moet natuurlijk tegengegaan worden. Tien jaar geleden werd er heel wat minder gecontroleerd dan nu. De meeste controles zijn er bij de sporten zwemmen, hardlopen, wielrennen en schaatsen. Dit komt omdat dit dopinggevoelige sporten zijn, er moet hierbij namelijk veel lichamelijke arbeid bij gebruikt worden. Het gaat er tegenwoordig zelfs zo streng aan toe dat sporters moeten laten weten waar ze elke dag zijn zodat ze gecontroleerd kunnen worden. Er wordt dus niet alleen gecontroleerd tijden wedstrijden maar ook tijdens trainingen. Olympische sporters moeten zelfs doorgeven in blokken truck twee uur waar ze zijn. Je kunt dus zeggen dat door het dopinggebruik de privacy vehicle veel topsporters geschonden wordt. Veel zijn daar absoluut niet blij mee en vinden het bovendien zinloos maar de sportbonden vinden het erg belangrijk omdat zij hun sport dopingvrij willen houden.

Sporten worden minder populair

Er zijn sporten die door doping minder populair worden. Denk bijvoorbeeld aan wielrennen de laatste jaren. Het komt meer in het nieuws over de dopingzaken dan over de prestaties van de wielrenners. Het is tegenwoordig zo als iemand een etappe wint in de Tour de France ze niet meer zeggen truck 'wat een mooie prestatie maar 'perish zal great wel doping gebruikt hebben. ' Dit is niet leuk voor de sporters zelf en de mensen die eromheen werken. Het is zelfs zo dat een aantal televisiezenders heeft besloten om veel minder wielrennen uit te zenden omdat de sport nep en oneerlijk is. De wielerbonden proberen het imago van de sport weer goed te maken door enorm veel te controleren, maar of dit veel zin heeft weet ik niet. Als wielrenners echt willen gebruiken zorgen ze er meestal enorm goed voor dat het niet naar buiten komt, want dan dreigen er enorme straffen als jaren schorsing en het inleveren vehicle een jaarsalaris.

Logboek

Bronvermelding

http://www. planet. nl/planet/show/id=1454338/contentid=558651/

http://www. hln. be/hlns/cache/det/art_565167. html?wt. bron=hlnMatrix

http://www. phys. tue. nl/TULO/info/Sport/Epo/epo_3. html

http://www. scholieren. com/werkstukken/1663

http://www. kennislink. nl/web/show?id=130060

Artikels BN de Stem

http://www. wada-ama. org/en/

http://www. nrc. nl/W2/Lab/Profiel/Doping/

http://www. ergogenics. org/epidemies. html

http://nl. wikipedia. org/wiki/Amfetamine

Interview found Michel Stolker, interne informatie wielerwereld

More than 7 000 students trust us to do their work
90% of customers place more than 5 orders with us
Special price $5 /page
PLACE AN ORDER
Check the price
for your assignment
FREE